19 Temmuz 2012 Perşembe

Sharon Jones + The Dap Kings

 
Son günlerin en gözde içeceği ;
'Efes Alkolsüz'
   Nedendir bilinmez, 7 Temmuz Tarkan konserinden bu yana santralİstanbul'a gitmeden duramıyor bir halim var. One Love vesilesi ile de koskoca haftasonunu  Haliç kıyısında geçirdik. Aradan hepi topu bir gün geçti ya, kendimi yine Eyüp'e atmasam olmazdı. 
     One Love'ın ilk gecesi festival alanından ayrılmadan önce, Haliç kenarında son birer sigara tüttürelim diye yürür iken keşfettim Kıyı Amfi'yi. Nasıl da hoşuma gitti. O ne güzel bir konser mekanıdır öyle! Ve nasıl da habersizim 2 gün sonra gideceğim Sharon Jones& The Dap King's konserinin burada gerçekleşeceğinden. ( Yahu bilete de mi bakmıyorsun? Bu gidişle elinde Ankara adresli biletle kalıvericen ha!)
           santralİstanbul'a vardığımızda Kıyı Amfi'nin ardındaki yeşilliklerde bir avuç insan çimlere serilmişti. Puf yastıkların üzerinde kimisinin elinde İKSV anketi, kimisinin elinde ilk kez Madonna konserinde denk geldiğim son   günlerin trendy içeceği alkolsüz Efes ( Marka müdürü göbek atıyordur diye düşünüyorum)... Sakin bir azınlık konser bekleyişi içerisindeydi. Biletlerimiz sahne önü olduğundan, hele bir gidelim bakalım da arkalara kalmayalım dedik. Ammavelakin bir de baktık ki içeride in, cin top oynuyor. Neden sonra, konser başlıyor anonslarıyla içeri geçtik. En ön saflarda yerimizi aldık. 
            İKSV 19. İstanbul Caz Festivali kapsamında İstanbul'a ilk kez gelen grup sahneye Sharon Jones'suz çıktı. The Dap King's tekmili birden jilet gibiydi. Sharon Jones'u daha önce görmemiş herhangi birine vokalist ablayı Sharon diye yutturmamak için hiç bir sebep göremiyorum. Kankam Ozcadısı'nın kulağına yaklaşıp 'Memlekette böyle sesli şarkıcı bulmak zor'dedim. Ozcadısı ise gerçeği tüm çıplaklığıyla yüzüme geri vurdu 'Memlekette davulcunun sesine sahip birini bulmak bile zor olabilir' :)
     Aynı zamanda Amy Winehouse'un gitaristliğini de yapmış olan Binky   Griptite şovun içinde müzisyenliğinin yanı sıra spikerliğini, pazarlamacılığını ve amigoluğunu da konuşturdu. Vokalist ablalardan 1'er şarkı dinledikten sonra Miss Sharon Jones sahneye teşrif ettiler. Biz de 'Enerji Patlaması' nedir bir kez daha şahit olduk. 
          Bu vesileyle burada sizlerle bir merakımı da paylaşmak isterim. Bu 'yumurta kapıya sıkışınca' hallerinin nedeni nedir? Son anda onca insan hangi yoldan geldi, nasıl içeri girdi anlamadım valla. 
Muhsin Akgün iş başında
(as usual) 
               Sharon Jones'un bir sonraki eylemi seslendireceği şarkıyı 'kendisine' söyleyecek bir karşı cins bularak sahneye davet etmek oldu. İsminin Can olduğunu öğrendiğimiz delikanlının gecenin 'şanslı'sı olduğunu düşünerek büyük hata ettik doğrusu. Gecenin şanslısı bir sonraki sahne misafiri Seda da değildi . Ozcadısı 'Onu da alıp yanlarında götürselerdi keşke' dedi konser çıkışında. Hatunda ses yerindeydi; zira sahneye de istek parçasını söylerken Sharon Jones'a eşlik etmek üzere geldi. Ammavelakin sahnedeki seyirci popülasyonu bununla sona ermedi. Sahneye çıkmayanı döveceklermiş gibi bir hal vardı desem abartmış olmam sanırım.             

           Sharon Jones'u izlerken dansından, enerjisinden etkilenmemek mümkün değil. Ses, gırtlak bambaşka. Bir kaç hafta önce izlediğim 
Pop'un Kraliçesi'ni düşününce sinirlerim bozuluyor. 
Caz Festivali Nihan'sız olmaz!!!
        Sharon Jones'un 30'da biri (abartı da bir sanat canım) kadar sesi olan hatunun 50 bin izleyicisi varken, bir diğer minik devi bir avuç insan seyrediyor diye hayıflanırken... Arkama döndüm bir baktım ki Kıyı Amfi hınca hınç!     
       Çokça eşlik edip, alkışladığımız Sharon abla bu sıcakkanlı hali ve muhteşem gırtlağıyla seyircilerin arasında Kibariye'nin isminin anılmasına sebep de oldu. O deli gibi dans etti, biz deli gibi eşlik ettik. Güldük, eğlendik. Mutlu bir akşamdı yaşadığımız. 
           Ancak zannediyorum ki hiç birimiz İlke ve Gizem kadar mutlu olmamışızdır. İlke sahnenin en son misafir sanatçısıydı. If You Call'da muhteşem bir performans sergiledi. Çok ciddiyim. Seyirci İlke için çıldırdı desem yalan olmaz. Meğer İlke seyirciden de çılgınmış. Sharon  İlke'yi mizansen olsun diye dizlerinin üzerine çökertmişti ancak o şarkı sona erdikten sonra, gerçekten dizleri üzerine çöktü. Sharon'ın sorusu üzerine bize kız arkadaşı Gizem'den bahseden İlke; ardından sözlerine şöyle devam etti 'Ben bunu bir Duman konserinde planlıyordum ama artık napalım'. İlke heyecanlı, seyirci heyecanlı, Sharon ise Türkçe konuşan İlke'yi anlamadığından 'meraklı'; 'Evet ama ne diyorsun şimdi? Anlamıyorum' diyor. İlke sonunda dizleri üzerine çökerek, 17 Temmuz gecesi Kıyı Amfi'de toplanmış bir kaç bin kişiye romantik bir komedinin figüranı olma şerefini yaşattı; 'Gizem benimle evlenir misin?'. Herkes heyecan içinde cevabı beklerken ve İlke bir yandan Sharon'a kendi kendisini simültane çevirmeye devam ederken, arka sıralardan 'Evet' cevabı geldi. 

Sahneye çıkmayanı döveceklerine
inandığım an!

   
     Sharon Jones &The Dap King's sahneyi terk etmeden önce Binky Griptite, İstanbul Şehir Hatları Vapuru işportacısı na dönüştü. Ama çoook da tatlıydı. Sosyal medyada, alışveriş sitelerinde kendilerine nasıl ulaşabileceğimiz, albümlerini ve diğer ticari ürünlerini nasıl satın alabileceğimizi anlattı ve ekledi 'Biraz zor biliyorum ama siz yine de araştırın'. Ekip sahneyi terk ederken arkadaşım Jaichel Mackson da ancak yanıma gelebildi. Bis için alkış tutarken uzun zamandır görmediğim arkadaşımla sohbetimiz, Leyla ile Mecnun'a yaraşır bir kareydi. Bis ise kaçınılmazdı. 
   Biz Sharon'ı, Sharon da bizi bırakmak istemedi. Ammavelakin ayrılık kaçınılmazdı. O gece Kuruçeşme Arena'da Jill Scott'ı izleyenler ne yaptılar bilmem ama biz Kıyı Amfi grubu geceye çok keyifli bir nokta   
koyduk.
   
İlke Gizem'i seviyoooo!!!
  
            Kulağımıza çalınan parçalardan bir kaçını da artık hafızam     
elverdiğince paylaşacağım. Ammavelakin canlı dinleme fırsatı   yakalayacak olursanız, sakın ha kaçırmayın! Fish In The Dish, 100 Days, 100 Nights This Land is Your Land I Learned The Hard   WayGot To Be This Way

            Bu arada İKSV'nin yaptırmış olduğu anketlerde ana sponsor Garanti Bankası'nın kaç yıldır bu gururu taşıdığıyla ilgili bir soru vardı. Neredeyse 15 yıldır festivali takip eden biri olarak, 15 yıldır ana sponsorluğu sırtlanmış götüren Garanti Bankası'nın, 4-5 yıldır sponsor olduğunu zannediyor oluşuma üzüldüm. Bu vesileyle İKSV'ye ve Garanti'ye omuz omuza oldukları 15 yıl boyunca bizlere yaşattıkları unutulmaz anlar ve muhteşem yaz akşamları için kuvvetli bir alkış istiyorum.

Ansiklopedik Bilgi:

James Brown’ın en önemli mirasçısı Sharon Jones, grubu The Dap King's ile birlikte soul ve funk müziği, 60'ların sonlarından 70'lerin ortalarına dek süren en şaşalı dönemine döndürmek üzere ön ayak olan sanatçılar arasında başı çekiyor. Genç yaşlarından bu yana profesyonel bir kariyer için çaba sarf eden Jones, böylelikle de şeytanın bacağını kırarak, orta yaşlarında istediği başarıyı yakaladı.    

2002 yılında kurulan New Yorklu soul, funk ve R&B grubu Sharon Jones & The Dap Kings’in güçlü vokali Sharon Jones, üstadı James Brown ile aynı topraklardan, Augusta, Carolina’dan geliyor. 80’lerin ünlü klasik Soul grupları Soul Providers and the Mighty Imperials’ın üyelerinden kurulan The Dap Kings ise soul müziğin en revaçta olduğu 70’li ve 80’li yılların en derin savunucuları. Soul müziğe tutkularını peş peşe çıkardıkları başarılı albümleri ile gösteren Sharon Jones & The Dap Kings, son olarak 2010 yılında I Learned the Hard Way’i yayımladı. Oscar ve Golden Globe ödüllü Up in the Air filminin müziğinde yeniden yorumladıkları “This Land Is Your Land” şarkıları büyük ses getirdi. Bugüne kadar dünyanın birçok festivalinde sayısız konser veren ekip, “soul” kardeşleri Prince’in birçok konserinde de sahneye enerji kattı. 


Kaynakça: İKSV Caz Festivali Resmi İnternet Sitesi  ve Wikipedia'dan MeMyselfAudrey tarafından geliştirildi.

2 yorum:

  1. Çok eğlenceli bir akşama daha imza atmışsınız sevgili Audrey.

    Bu yazınıza ansiklopedik bilgi ekleme fikri gayet isabetli olmuş. Benim gibi müzik kültürü fakiri insancağızlara oraya buraya dolaşmadan hap gibi veriyorsunuz bilgiyi. Bu durum bizi size bağımlı kılabilir, wiki Audrey deriz size sonra!

    YanıtlaSil